H.E.T. STUDENT symposium

30 maart 2012

Een evenement waarbij studenten en alumni met elkaar kunnen spreken over het werken als Wiskundige. Waarom ben jij voor het bedrijfsleven aantrekkelijker wanneer je Wiskunde hebt gestudeerd dan bijv. Economie, Econometrie of Bedrijfskunde? Waarom kun je beter een Wiskunde master met een Besliskunde specialisatie doen dan een master in een `praktischer' vak (of juist niet)?
Een gelegenheid waarbij alumni elkaar weer even kunnen bijpraten...

Het symposium vindt plaats op vrijdag 30 maart a.s. in zaal 312.
Van 16.00 h tot 18.00 h zullen een aantal alumni vertellen over hun huidige werk. De eerste spreker vertelt over praktisch georienteerd onderzoek. De volgende sprekers vertellen over hun ervaringen in het bedrijfsleven als pas-afgestudeerden.

Aansluitend is er borrel met pizza (gratis) tot een uur of half 9 a 9..
Voor deelname aan borrel en vooral pizza graag uiterlijk dinsdag 27 maart a.s. aanmelden bij Floske Spieksma (spieksma@math.leidenuniv.nl).

Programma 16.00-18.00

Abstracts en kort bio
Sneldiagnostiek voor kanker: een wiskundige oplossing voor een maatschappelijk probleem
In 2009 jaar is in Nederland bij ruwweg 540.000 mensen een onderzoek gedaan naar mogelijke kanker. Ongeveer 60.000 gevallen waren positief (dus met diagnose kanker). Bij een patiënt die wacht op diagnose zitten gemiddeld 7 mensen in de directe omgeving ook in de zenuwen. Terugbrengen van de wachttijd van 3 weken naar 1 week is niet alleen van duidelijk psychologisch belang voor de patiënt, maar is ook maatschappelijk en economisch van belang. Reductie van wachttijd betekent immers dat 8 maal 480.000 mensen twee weken minder wachten op een negatieve diagnose, een besparing van 7.7 miljoen onnodige wachtweken (zorgen-maak-weken) per jaar. Tijdens deze wachtweken is de arbeidsproductiviteit bij veel mensen heel erg laag. Bij een arbeidsparticipatie van 25% met gemiddelde weekkosten per persoon van 1000 euro resulteert dit in gemiddeld gederfde arbeid van ruim 1.9 miljard euro per jaar. Sneldiagnostiek voor kanker is een oplossing voor een maatschappelijk probleem. Bij een deel van de oplossing van dit probleem kan wiskunde een belangrijke rol spelen. Deze presentatie gaat in op de mogelijkheden die Operations Research biedt voor de planning van diagnostiek om te komen tot diagnose voor iedereen binnen een week na eerste verwijzing.

Bio Richard Boucherie
Richard J. Boucherie (1964) received M.Sc. degrees in 1988 in applied mathematics (stochastic operations research) and theoretical physics (statistical physics) from the Universiteit Leiden, and received the Ph.D. degree in econometrics in 1992 for a thesis on Product-form in queueing networks from the Vrije Universiteit, Amsterdam. Following Post docs at INRIA Sophia Antipolis, CWI, Amsterdam, and Universiteit van Amsterdam, since 2000 he is in the department Applied Mathematics of the University of Twente, where he was appointed in 2003 as full professor of Stochastic Operations Research. His research interests are in queueing theory with application areas including sensor networks and health care. Richard is chair of the UT Industrial Engineering research and educational programmes and co-founder of the UT research center CHOIR (Center for Healthcare Operations Improvement and Research) in the area of healthcare logistics.

Werken bij ORTEC
ORTEC is een van de grootste aanbieders van geavanceerde softwareoplossingen en consultancydiensten voor planning en optimalisatie.Binnen ORTEC biedt de ORTEC Consulting Group consultancy dienstverlening die organisaties en bedrijven helpt om complexe besluiten te nemen aan de hand van gedegen analyse en feitelijke onderbouwing. Operations Research is een belangrijke pijler van de dienstverlening. Het wordt onder andere toegepast binnen supply chain planning, cost estimating, revenue management, en tal van andere problemen. Ook kennis van de business en maatwerkoplossingen - die vertaald worden in unieke IT-applicaties - spelen in de dienstverlening van ORTEC Consulting Group een essentiële rol. ORTEC heeft meer dan 1350 klanten wereldwijd, 550 werknemers en verschillende kantoren in Europa, Noord-Amerika en Zuid-Oost Azië.

Bio Fieke Offergelt
Voordat ik bij ORTEC kwam werken heb ik wiskunde gestudeerd in Leiden, waarbij ik ben afgestudeerd in de richting Operations Research. Mijn afstudeerwerk heb ik in de vorm van een stage gedaan bij TNO, op het gebied van speltheorie. Om nog wel in contact te blijven met OR heb ik er uiteindelijk voor gekozen om bij ORTEC te gaan werken. Hier werk ik sinds augustus aan een project waar meer dan 30 mensen aan werken. Wij houden ons bezig met de ontwikkeling van een capital cost estimating tool voor Shell.

Werken bij Deloitte
Deloitte biedt dienstverlening op het gebied van accountancy, belastingadvies, consulting, risk management en financiële advisering. De organisatie heeft tegenwoordig ruim 5000 medewerkers en 22 kantoren door heel Nederland. Voor meer informatie over events en werken bij Deloitte kijk op: http://www.werkenbijdeloitte.nl/

Bio Gonny Hauwert
In 2003 ben ik begonnen aan de opleiding wiskunde in Leiden. Gedurende mijn studie heb ik voornamelijk vakken gevolgd in de richting Besliskunde/Operations Research. Mijn afstudeerscriptie heb ik bij Karen Aardal gedaan over Time dependent optimization problems in networks. Na mijn studie ben ik bij een aantal bedrijven wezen solliciteren en uiteindelijk bij Deloitte gaan werken. Hier werk ik binnen het Data analytics team.

Optimale gezondheidszorg...